Mange stemmer fra levde liv – bli med og skriv!
– Fortell noe fra gamle dager, da!
Hvem av oss har ikke som barn forhåpningsfullt spurt, for deretter å følge spent med på små og store historier fra livet til en eldre slektning eller bekjent? Og som voksne ønsker vi kanskje at vi hadde spurt mer mens vi hadde sjansen? Fortellinger fra «gamle dager» er fasinerende og lærerike, men de forsvinner med menneskene som levde dem. Derfor har Landslaget for Lokalhistorie siden 1964 jobbet med landsomfattende innsamlinger av livsminner. I tre runder har de dokumentert innblikk i forskjellige generasjoners liv, og nå er de i gang med en fjerde runde. Til det trenger de hjelp!
Er du født før 1950, eller kjenner du noen som er det? Da kan du bidra ved å skrive ned og sende inn livsminner. Innsamlingsaksjonen Mange stemmer fra levde liv varer fram til 1. november 2013 og ønsker så mange bidrag som mulig.
– Gamle minner er som is. Når de eldre begynner å gå tilbake og prate om livet sitt, vil mye av «isen» smelte, og mange glemte minner kommer til overflaten, sier Reidar Brandsberg i Flora Historielag. Han er én av dem som bidrar, og som oppfordrer flere til å bli med.
– Jeg har selv begynt å intervjue min svigermor. Jeg tar med pc og skriver i ca to timer annenhver onsdag, mens hun forteller. Det er veldig interessant, og for hver gang vi møtes, så husker hun mer, sier Reidar.
Fortellinger fra «gamle dager» trenger ikke handle om noe ekstraordinært. Det er interessant nok å bare høre om hvordan det var – hvordan livet var. Hvordan var det å vokse opp? Hvordan var skolen, arbeidslivet, familielivet? Hvordan var det å bli gammel?
I brosjyren Mange stemmer fra levde liv, er det listet opp flere tema som kan være til hjelp ved innsamlingen. Der finner du også praktiske opplysninger angående innsending, samt tips til skrivingen. Har du ytterligere spørsmål, kan du kontakte Reidar Brandsberg på telefon 47 65 69 06.
Målet for Flora Historielag er å få samlet inn flest mulig historier som forteller om eldre folk i Florø. De bør være over 70, men jo eldre jo bedre, siden de eldste husker lengst tilbake. Man kan gjerne bruke egen familie eller folk man kjenner godt.
Alle historiene som kommer inn vil bli arkivert og tilgjengelige for fremtidens historikere. I tillegg vil noen av tekstene etter nærmere avtale bli publisert på nett og i bokform – kanskje kommer din historie med i Floraminne? Innsamlingen er et betydningsfullt prosjekt som dokumenterer en viktig del av vår felles kulturarv, og oppfordringen er derfor klar: Bli med, skriv ned og send inn!
Prosjektet gjennomføres av Landslaget for Lokalhistorie i samarbeid med Norsk folkeminnelag, DIS-Norge, Norsk lokalhistorisk institutt, Norsk folkemuseum, Institutt for kulturstudier og orientalske språk v/UIO og Institutt for historie og klassiske fag v/NTNU.